Skimmelsvamp

Fugt i boligen kan være farligt og et fugtigt indeklima kan forårsage skimmelsvamp. Skimmel er skadeligt for dit helbred såvel som boligen. Det er ikke ualmindeligt, at skimmel kan give hovedpine, angreb på slimhinder og asmatiske reaktioner m.m. Heldigvis forsvinder disse reaktioner oftest, når problemerne er løst. Derfor er der god grund til at være på vagt overfor skimmel.

Tegn på skimmel

Skimmel ses som grønne, sorte, brune eller hvide plamager på gulve, vægge eller indbo. I nogle tilfælde kan der også lugte muggent. Ydervægge og vådrum er særligt udsatte.

Det er ikke altid, at skimmelsvamp er synlig. Derfor er det en god idé at kigge bag møbler, løst tapet, under tæpper, i hjørner og ved afløb i vådrum ved mistanke om skimmelsvamp.

Skimmelsvamp kan i værste fald medføre hovedpine, angreb på slimhinder og astmatiske reaktioner m.m. Disse reaktioner forsvinder dog, når skimmelsvampen er væk.

Hvordan opstår skimmelsvamp?

I boliger med et fugtigt indeklima, er der grobund for de uvelkomne svampe. Skimmel opstår, når kondens binder sig til støv.

Høj fugtighed i boligen kan skyldes fejl eller byggeskader i bygningen, eller fra beboernes aktiviteter såsom bad, tørring af tøj og madlavning.

Det skal du gøre for at undgå skimmel

 • Luft ud hver dag. Det anbefales at lave gennemtræk i boligen 5 – 10 minutter mindst to gange om dagen.
 • Undgå kolde rum. Sørg for, at der altid er over 20 grader i alle rum – også dem du ikke bruger dagligt. Fugt opstår ofte i kolde rum.
 • Tør ikke tøj i lejligheden.
 • Tjek udsugningen. Sørg for, at emhætte og anden ventilation i huset fungerer optimalt. Er der ikke ordenligt aftræk, kontakt da dit ejendomskontor.
 • Hold friskluftventilerne åbne. Sørg for, at friskluftventilerne i boligens vinduer altid er åbne, og at gardiner ikke hindrer tilførsel af frisk luft.
 • Undgå dug på vinduer. Dug på vinduerne kan være tegn på, at der er meget fugt i din bolig. Rul derfor gardiner eller persienner op dagligt, og luft grundigt ud. Tør duggen af vinduerne hver dag.
 • Rengøring. Skimmel kan binde sig til støv. Derfor er det en god idé at gøre rent jævnligt.
 • Afstand til ydervægge. Større møbler bør holde en afstand på mindst 5 cm til ydervægge.

Det skal du gøre for fjerne skimmel

 • Klorin eller Rodalon. Mindre skimmelramte områder kan renses med Klorin eller Rodalon (10 % opløsning). Lad det sidde i mindst 30 minutter, før du vasker det af.
 • Find årsagen og fjern den. Husker du at lufte ud og holde fugten væk? Tjek om boligens udsugning og emhætte virker. Undersøg, om der er utætheder eller vandskader i boligen.
 • Kontakt ejendomskontoret. Kan du ikke selv løse problemet, få da personalet på dit ejendomskontor til at hjælpe dig 

Du kan finde mere information om skimmelsvamp på www.kab-bolig.dk eller http://www.skimmel.dk

nach oben